Moms på køb fra udlandet uden fradrag

0
Hej, jeg kan såvidt ikke se at der er en momskode man kan bruge hvis man enten køber varer  eller tjenester fra udlandet, når det drejer sig om ikke momsrealeteret aktivitet. Rent bogføringsmæssigt skal det jo foregå ligesom normalt, men istedet for de 25% man får i fradrag, skal disse tillæges varens værdi. I economics system vil det svare til at opette en momskode som varekøb/ udland eller ydelelsekøb / udland, og så fjerne "kontoen"  så der kun bogføres på modkontoen.. Det kan man dog ikke.. Så hvad gør man hvis man ikke har momsfradrag og køber fra udlandet?  Hvis man samtidig gerne vil have afstemnings/indberetningsdelen i economic korrekt?

(Hvis jeg opretter kontoer og momskoder, men bogfører manuelt, kan jeg godt får dem frem i "opgørelse af grundlag" men ikke i "rubrikker" :(  )
i Spørgsmål » Andet af (160 points)
status opdateret af

3 Svar

Hej Regnskabsmonster :) 
Sejt navn i øvrigt! Tusinde tak for dit spørgsmål. 

Det lyder lidt til, at der er en forvirring på køb af vare/ydelser i udlandet (3. Lande) - de 25 % skal som sådan ikke tillægges varens værdi/pris. 
Du skal bogføre det beløb ind som der står på kvittering/faktura også har vi i vores standard kontoplan nogle momskoder der skulle anvendes til dette. 

IV25 (Indgående køb af varer i EU eller 3. lande ) 
IY25 (Indgående køb af ydelser i EU eller 3. lande) 

Der er ingen momsfradrag men der skal dog angives "moms"beløbet af dine køb i udlandet da skat bruger dette som en specificering.
Du kan prøve, at kigge i vores guide her på Købsmoms af varer/ydelser udenfor EU

Jeg håber, at det giver lidt mere mening - du må endelig vende tilbage hvad du tænker og om det løse udfordringerne.
Jeg sætter indlægget som værende udestående indtil jeg hører tilbage fra dig.


Med venlig hilsen

Andreas Polk

Sidder du af og til og er i tvivl om, hvordan du skal bogføre? - Klik her og spørg tusindvis af andre e-conomic brugere
 

Spørgsmål af (39.3k points)
Hej :)  Jeg tror du har misforstået mit spørgsmål:)  Jeg ved godt at der findes disse momskoder. Men de bruges jo kun hvis man køber noget til momspligtig aktivitiet? Og så mener jeg at der jo mangler en kode hvis man netop ikke køber til momspligtig aktivitet. Dvs hvis man skal betale momsen, men samtidig ikke har fradrag. (Hvis man har fradrag så går momsen i 0 da man ved køb fra udlandet skal betale erhvervelsesmoms, men samtidig får lov til at få fradrag ved at tillæge beløbet til købsmoms.) Dvs at der så mangler en momskode hvor man har erhvervelsesmoms, men til gengæld ikke har fradrag på en anden konto.
Hvis man bruger det her: http://wiki2.e-conomic.dk/bogforing/moms-med-begraenset-fradrag

Så kan man istedet for at bruge rep-momsen , så oprette en momskonto med 0% fradrag.

Jeg syntes dog at det er virkelig dumt at skulle ud og lave flere posteringer som i eksemplet, for at få det til at være rigtigt. Det ville være så meget bedre med en enkel momskode, hvor den bare kunne lægge 25% ovenpå omkostningen, og så 25% på erhvervelsesmoms(modkonto) eller lign. Evt en momskode man selv kunne lave.   Er det muligt at have det som forslag?  Reelt set er der mange som har samme problem, pga det vedrører alle som er fritaget for moms, hvis de skal købe noget fra udlandet.
Spørgsmål af (160 points)
Jeg synes, at det er lidt forvirrende.
For det første kan man ALDRIG få momsgodtgørelse fra Skat i DK for varekøb i udlandet. Det være sig for køb i EU eller andre lande.
For det andet, hvis man ikke skal have momsgodtgørelse, sletter man blot momskoden i kladden.
Erik, jeg er ikke helt sikker på hvad du mener. Hvis man køber noget fra udlandet, herunder også fra eu, så skal man betale 25% erhvervelsesmoms. Har du normalt momsfradrag, må du ligeledes lægge beløbet til købsmoms, hvorved du får fradrag og momsen går i 0.  Har du ikke momsfradrag, skal du stadig betale erhvervlesesmoms. Og det er noget som overstående link er, så vidt jeg ved, eneste løsning til i e-conomic.  Der er bare en dårlig løsning, da det burde kunne løses med en enkel momskode og ikke flere posteringer hvor man skal køre momsen frem og tilbage.
Hej. Jeg tror ikke, vi kan løse "opgaven". Du vil altså udgiftsføre en moms, som du ikke har betalt, og heller aldrig bliver opkrævet?
Bogfør nu uden momskode og kom videre.
Hvis du kendte momslovgivningen, ville du også vide at disse bliver opkrævet. Erhvervelsesmoms skal betales, og fremgår tydeligt på skats hjemmeside. Mit spørgsmål er desuden ikke spørgsmål om forståelse af moms, men at e-conomics håndtering. De har en side (den jeg har linket til) med deres fremgangsmåde, hvor det bliver bogført i 2 posteringer, og man bruger en hel postering på at korrigere momsen. Det vil være meget nemmere bare at have en momskode som man kunne tilpasse helt frit.
OK.
Men det står dig jo frit for at oprette dine egne momskoder og rutiner om, hvordan du forvalter dem.
Hvor er linket til Skat?
Der er desværre begrænsninger i systemet, hvilket man også kan se på  economic-link jeg har delt ovenover. Man kan hellere ikke oprette en udenlandsk momskonti hvor den kun kreditere bogføringsmæssigt. Jeg tænker om evt at oprette en momskode som referer til resultatopgørelse i debet,(kredit i balancen som normalt) men så skal man lave en momskode for hver omkostninger, hvilket også bliver rodet.
Linket til skat er f.eks den her https://skat.dk/SKAT.aspx?oId=2064543&vId=0   Hvis du læser det hele, vil du kunne se at hovedreglen er at man altid skal betale, men du får fradrag ved at samtidig lægge momsbeløbet til købsmoms hvis det er til fuld momspligtige aktiviteter. Det er kun der at momsen går i 0.
Undskyld min formulering, men for mig ser det ud som en "monstermisforståelse".
Hvis du er momsregistreret i Danmark, og dermed driver en virksomhed, hvor dine varer/ydelser er belagt med salgsmoms, så vil alle dine aktiviteter være momspligtige, medmindre det direkte er private udgifter.
Hvis du læser Skats punkt "Indberetning og betaling af momsen", kan du konstatere, at "Normalt kan du samtidig trække momsen fra som købsmoms". Og det er lige netop det, som e-conomics vejledning til opsætningen gør.
Så god fornøjelse med "bogføringen", jeg kan i hvert fald ikke hjælpe dig længere.
Du tager fejl igen.  
Der er mange aktiviteter som er fritaget for moms, og hvor man samtidig ikke har fradrag. Du kan finde momsloven her: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=180133

Læs §13 som omhandler momfritagelse " § 13. Følgende varer og ydelser er fritaget for afgift:" Så står der mange aktiviteter.. Og alle de virksomheder vil sådanset have samme problem såfremt de køber noget fra udlandet som vedrører deres momsfrie aktivitet. Og vores/deres varer/ydelser er hellere ikke momsbelagt såfremt de hører til disse aktiviteter som står i §13
Jo, men min forudsætning var, at man selvfølgelig kender momsloven.
God fornøjelse med læsningen.
? Så du mener stadigvæk jeg tager fejl? Tror ikke jeg har brug for at læse det igen, eftersom jeg blandt andet er udannet indenfor denne.

Hej regnskabsmonster  smiley
Jeg kan se, at i har haft lidt dialog angående dette tilfælde - du må undskylde det langsomme svar, det er et meget tungt emne rent regnskabsmæssigt og har derfor forhørt mig flere steder.

Det har taget mig en del tid, at forstå dit egentlig scenarie da det er meget specifikt i forhold til momsfritaget virksomheder som er momsregistreret. 
Som du har henvist til på skats hjemmeside er der scenarier hvor du skal betale momsen  til skat på varer der er købt i EU men du ikke må trække det fra igen så det går i 0.  Du skal betale momsen direkte til skat og have det som en omkostning i regnskabet. 

Der vil ikke blive arbejdet på, at lave en løsning på dette område - Jeg har forhørt mig hos teknikken og produkt ejeren som også er tidligere revisor som har beskrevet for mig, at vores tekniske setup i momsopgørelsen besværliggøre muligheden for, at have en momskode der automatisk tillægger det til "moms af varekøb i udlandet" men uden, at det fremkommer som fradrag og derved påvirker momsopgørelsen med 0.
Der vil bliver derfor ikke lavet en særskilt momskode til dette behov. 

Du nævner det er relativt mange virksomheder som har behov for denne - det er dog ikke noget vi oplever en særlig efterspørgsel på eller vi generelt oplever, at mange af vores kunder er berørte af. 
Så vidt jeg forstod på min kollega så kunne det f.eks. være virksomheder indenfor medicinal branchen som vil være momsfritaget men momsregistreret og køber ofte ting fra udlandet.

Derfor er løsningen nødt til, at være det som du helst ikke så – i hvert fald hvis det skal foregå i e-conomic - Det skal bogføres manuelt og her kan vores "fordeling" og "fordelingsskabelon" lette processen.

Jeg vil til, at starte med her beskrive hvordan jeg har forstået dit scenarie og hvordan det skal påvirke momsopgørelse og regnskab. (OBS: Andre kunder som læser dette henvises til, at snakke med revisor om tilfældet – så alt bliver gjort rigtigt)

Du får en faktura på 10.000 EUR fra en Leverandør i Tyskland. Her skal du betale 25 % moms til Skat uden, at få fradrag og derfor skal de 25 % også bogføres som en omkostning udenom fakturaen.

Dit køb på 10.000 DKK (valuta er underordnet) skal fremgå i "supplerende oplysninger" i momsopgørelsen under rubrik A
Derudover så skal de 25 % moms fremgå i momsopgørelsen under enten ”moms af varekøb i udlandet” eller ”moms af ydelse fra udlandet” 
Men uden, at det modregnes med de samme 25 % under fradrag og ”købsmoms”


For, at det rammer momsopgørelsen og leverandøren rigtigt så kræver det følgende:
Det skal bogføres som en Lev. Faktura for, at det rammer ”rubrik A” + omkostningen af fakturaen skal bogføres med den normale EU/udlands momskode (IV25 eller IY25)

Derefter så skal der laves 2 ekstra ben i fordelingen således, at vi ”nulstiller” købsmomsen der giver fradrag i momsopgørelsen + det momsbeløbs skal bogføres som en særskilt omkostning.

I det scenarie har jeg lavet en lev. Faktura på 10.000 DKK på en leverandør i momszone EU -> ej valgt modkonto men i stedet valgt ”fordeling” og har lavet følgende fordeling:

image

Det betyder at fakturaens omkostning/beløb bliver bogført på 1320 med IV25 momskode og for, at nulstille/bogfører momsfradraget væk sætter jeg 2500 DKK (25 %) kredit på 6906 (jf. min aftales opsætning)
Denne moms du skal betale ekstra skal så også fremgå i regnskabet og det sætter jeg så 2500 DKK debet på 4640 (ekstraordinære udgifter – Hvad der er korrekt i regnskabet ved du bedst selv og hvis andre kunder ser dette og har samme tilfælde skal de spørge revisoren)


Denne fordelingsskabelon kan så gemmes:
Med denne bogføring/fordeling vil det påvirke momsopgørelsen som vist nedenunder - En god ide, at teste det et par gange og lade posteringerne ligge i kladden og trække momsgørelsen med "medtag kladdeposteringer" 
image

 

Det er nok løsningen du allerede kendte men gerne ville undgå – jeg ville give et løsningsforslag for hvordan det skal gøres så det ser korrekt ud i momsopgørelsen.

Jeg er rigtig interesseret i, at høre hvorvidt jeg har forstået dig rigtigt denne gang og om du er enig i, at fordelingsskabelonen er den bedste mulige arbejdsgang – hvis ikke er jeg interesseret i, at høre hvordan du vil arbejde videre med det.

Du må have en rigtig dejlig dag :-)


Med venlig hilsen

Andreas Polk

Sidder du af og til og er i tvivl om, hvordan du skal bogføre? - Klik her og spørg tusindvis af andre e-conomic brugere
 

Spørgsmål af (39.3k points)