Kontantrabat

0
Jeg mangler at kunne oprette betalingsbetingelser med kontantrabat !!

(Det findes i flere andre bogføringssystemer ...)
lukket med noten: Henvises til forumindlæg 18146 (link i svaret nedenunder)
i Forslag » Andet af (120 points)
lukket af

1 Svar

Hej Nina
Tusinde tak for dit indlæg her på vores forum :)

Kontantrabat har vi tidligere haft oppe og vende her på forum - Det er ikke noget som vi kommer til, at implementere for nærværende eller har planer om, at arbejde på. 

For, at sikre der er samling på tingene henviser jeg til dette indlæg - Hvor vi har afvist forslaget men indlægget forsat er åbent hvis andre kunder begynder, at efterspørge det.
Jeg lukker derfor dette indlæg med denne henvisning.

 

Endnu engang tusinde tak for, at du har delt dit forslag her på vores forum. 

 


Med venlig hilsen

Andreas Polk

Sidder du af og til og er i tvivl om, hvordan du skal bogføre? - Klik her og spørg tusindvis af andre e-conomic brugere
 

Forslag af (39.3k points)
Jeg vil blot tilføje et stort ønske om at kunne anvende betalingsbetingelser med kontantrabat også...! Som Nina skriver, kan mange andre bogføringssystemer håndtere det. Der skal "blot" beregnes rabat af fakturabeløbet før moms og denne fratrukne rabat skal bogføres uden momstræk...

Hej Kirsten. Det ville være super fedt, hvis det 'bare' var det. Det er det dog ikke. 

Jeg vil herunder liste de udfordringer jeg har fundet i følge lovgivningen: 
 

1.
En kontantrabat skal ikke behandles som en finansiel post. Det vil altså sige, at man ikke 'bare' må bogføre det ned på konto, hvor det fratrækkes det endelig resultat. En kontantrabat skal anses som et afslag i købsprisen eller salgsprisen. Det skal altså fratrækkes den konto, der bruges til at bogføre omsætning eller omkostning på i første omgang.

I e-conomic kan man have en faktura som er delt op mange forskellige konti. Her vil man så skulle trække rabatten fra fx 25 forskellige konti og derved danne en masse posteringer. Jeg vil dog sige, at dette godt ville kunne lade sig gøre, men det er meget kompliceret at udvikle til programmet.

2.
Når vi snakker afslag i købspris eller slagspris, så har vi også et problem med moms. Hvordan skal det behandles? Afregnes der fuld moms ved faktureringstidspunktet, som der så efterfølgende skal korrigeres for på betalingsdatoen? Ellers skal man gå tilbage til fakturadatoen og rette i det oprindelig momsbeløb?

Her håber jeg i kan hjælpe mig lidt for jeg er ikke helt sikker på, hvordan vi skal håndtere dette.

3.
Hvis det forventes, at kontantrabatten udnyttes, skal der allerede ved bogføring af fakturaen tages hensyn til dette. Det vil sige, at fakturaen skal bogføres med fx de 2% rabat til at starte med, hvis det forventes, at kontantrabatten realiseres. Der skal efterfølgende tilægges 2% til prisen, hvis der ikke betales.

Det er både svært at håndtere i systemet, men også svært for jer burgere at vide om det er forventeligt at kunden udnytter denne rabat. Her kræver det endnu en funktion, som viser om det er forventet kunden betaler.

4.
Til sidst, så kræves der, at man enten modtager eller sender en kreditnota, hvis der gives en rabat, som ikke stemmer overens det forventede beløb. Omvendt skal man så også tilføres værdi, hvis en forventet rabat ikke realiseres. 

 

Det kan sagtens være andre programmer kan lave en kontantrabat, men hvis vi skal gå ind og implementere en ny funktion, så skal den følge den gældende lovgivning på området. 

Jeg er meget åben for inputs i forhold til de punkter jeg har beskrevet herover :)

Hej Jesper,

Jeg skriver jo netop bare i "", fordi jeg godt ved at det ikke bare lige er noget man gør på 2 min., men omvendt, hvis andre systemer kan håndtere det, kunne det da også være virkelig rart, hvis e-conomic også kunne... :-)

Jeg er ikke ekspert på området, men det med at der skal udstedes en kreditnota, er jeg ret sikker på, kun gælder, hvis man fratrækker momsen. Det er jo netop derfor at der trækkes kontantrabat af beløbet før moms og at denne kontantrabat bogføres uden moms. Dvs. at f.eks. 2% kontantrabat af en faktura på Kr. 1.250,- inkl. moms er 20,- Kr. Disse 20 Kr. skal bogføres på en særskilt konto, kun til kontantrabatter, og kan derfor i det endelige regnskab nemt trækkes fra varekøbet eller reguleres i finansieringsindtægter/-udgifter, hvis det er det som kræves vist.

Ser dog slet ingen mening med at bogføre kontantrabatten allerede ved bogføring af fakturaen, da det så blot vil give manuelt arbejde ved de betalinger, hvor kontantrabatten ikke er anvendt pga senere betaling eller andet.

Hej igen Kirsten,

I forhold til at udstede en kreditnota, så skyldes det, at en kontant rabat ikke betragtes som en finansiel post i regnskabet, men som et afslag i købs- eller salgspris. Det betyder det skal fratrækkes/tillægges den slags-/købpris som er aftalt.

Som jeg forstår reglerne er det derfor forkert at bogføre det som en finansiel post, selvom det i sidste ende ikke giver en forskel i resultatet. Det er selvfølgelig ikke sikkert at denne metode håndhæves og anvendes i praksis, men det er nu engang sådan jeg har forstået den gældende lovning. 

Jeg har en henvisning fra BDO på det her.

Det gør det alt andet end lige en del svære at arbejde med kontaktrabatter. 

Vi har denne funktion i Sverige eller Norge, du må ikke lige hænge mig op på hvilket land, men vi har samtidigt bevidst fravalgt det i Danmark fordi lovgivningen ikke tillader, at vi gøre det på denne måde.

Du må altså ikke regulere det i finansieringsindtægter/-udgifter. 

Som sagt skal jeg ikke gøre mig klog på om det er sådan de fleste gør det i praksis, men det ser umiddelbart ud til, at dette ikke følger lovgivningen. 

Om brugere rundt omkring alligevel gør det på denne måde vil jeg ikke gøre mig klog på, men direkte at udvikle funktionalitet, som strider med lovgivningen er ikke noget jeg er stor fan af. 

I forhold til momsen. 

Lad os antage fakturaen er sendt ud i en momsperiode, men betalingen falder i næste momsperiode, og derved også rabatten/tillægget. 

Hvordan skal momsen håndteres her? 

Jeg spørger ikke for at være irriterende. Jeg vil virkelig gerne finde en god løsning på problemstillingen. Der er bare nogle faktorer, som gør, at jeg ikke er sikker på, hvordan vi skal løse uden at konflikte med de gældende regler på området. 

Hej igen,

Jeg skrev vist også at jeg havde set det både reguleret i finansielle poster og i varekøb, ellers var det i hvert fald det, som var meningen. Uanset hvad, skal lovgivningen selvfølgelig følges, men hvorfor så ikke sætte det op, så det bliver reguleret under vareforbrug uden moms...? Det SKAL så vidt jeg har forstået, bogføres uden moms.

Hvordan lovgivningen er og hvordan det skal sættes op, vil jeg ikke kommentere yderligere på. Jeg bruger blot e-conomic og synes det er godt på mange måder, men dette er én af manglerne, som jeg håber I vil gøre noget ved.

Jeg forstår ikke helt hvorfor du spørger mig igen vedr. momsen, når jeg allerede har skrevet at det behandles uden moms. Om det så er rigtigt eller ej, mener jeg at I som systemudviklere må undersøge, evt. hos SKAT, hvis de da ellers selv kan svare.

Jeg har virkelig travlt, så håber bare det bliver løst! Jeg har en kunde, som har 2 selskaber. Det ene kører i C5, og der skal de snart vælge nyt  bogføringsprogram, men har brug for at der kan bogføres/betales med kontantrabatter...

God arbejdslyst med det!
I forhold til momsen, så er det selvfølgelig noget vi skal undersøge, hvis vi skal have det ud. Et afslag i salgs-/købspris vil efter min bedste overbevisning dog påvirke momsen, men det er noget vi kan grave i, hvis det bliver aktuelt.

Det er helt fair, hvis du har travlt. Det er trods alt ikke din opgave at udvikle og implementere nye funktioner herinde hos os.

I forhold til det konkrete forslag, så har jeg ikke opgivet at få kontantrabat, men omvendt vil jeg allerede nu sige, at det ikke er noget du vente på. Der vil jeg hellere være ærlig fremfor at give dig forhåbninger om noget, som ikke vil komme. Dermed ikke sagt, at det aldrig kommer.

Rigtig god dag :)